Qish davrida aksirish, yo’tal, xansirash, nafas qisishining kamdan-kam sabablari Penicillium, Alternaria, Aspergillus, Candida, Cladosporium zamburug’ allergenlari bo’lishi mumkin.
Zamburug’li pishloq, achitqi sut maxsulotlar, kvas, pivo, shampan ichimliklar, dudlangan maxsulotlar, oshirma xamir maxsulotlari, tuzlangan karamlarni iste’mol qilganda terida toshmalar va oziq-ovqat allergiya belgilari kuzatilishi mumkin.
⚪️Zamburug’lar quyosh nuri tushmaydigan, havo namligi yuqori va harorati iliq bo’lgan xonalarda (hammjm, yerto’la, ombor, metro) ko’payadi.
⚪️Zamburug’lar sporalari tarqalishi davolashi qiyin va asoratlari bo’lgan kasalliklarning rivojlanishiga olib keladi.
✅ O’zbekiston aholisida Alternaria alternataga sensibilizatsiya 39,9 foizdan (Toshkent bo’yicha) 19,4 foizgacha (Farg’ona bo’yicha), respublika bo’yicha o’rtacha 26,7 foizgacha aniqlangan (XMAM ma’lumotlari). (https://t.me/icmauz)
✅ O’zbekiston Respublikasining iqlimi va ob-havosini hisobga olsak zamburug’ sporalari havoda deyarli yil davomida tarqalishi mumkin, buni aeromonitoring natijalari ham tasdiqlamoqda (XMAM ma’lumotlari). (https://t.me/icmauz)
Zamburug’ sporalari ko’p miqdorda havoda, suvda, tuproqda, o’simliklarda, gul tuvaklarida, gilam, taxta buyumlar, maishiy buyumlar, konditsioner, havo namlantiruvchi uskuna, sovutgich, kuler, havo namligi yuqori bo’lgan xonalarda uchraydi.
Qish davrida aksirish, yo’tal, xansirash, nafas qisishining kamdan-kam…
Sovuqqa allergiya – bu organizmning past haroratga bo‘lgan noan&…
Muhim! Nasldan naslga kasallik emas, balki allergiyaga moyillik o'tadi. …